Historie

Kjempesprekkens første løype

Høsten 1978 så et nytt idrettsarrangement dagens lys på hytta. Det var et langdistanseorienteringsløp for par, som bar det fryktinngytende navn «Kjempesprekken». Det var lagt opp to løyper, en på 30 km og en på 16 km, regnet i luftlinje. Begge løyper var åpne for menn og kvinner. Dette var en kraftprøve av dimensjoner. Den lange løypa hadde en total stigning på 1800 m og var innom det som var av topper mellom hytta og Sandungen. Vi nevner f. eks. Råkollen, over Heikampen opp til Sandungskollen. På slutten måtte man slite seg ned fra Bjørnholt over Kobberhaugen. Siste post lå på Sæterkollen ovenfor Svartor gård. Den korte løypa hadde en stigning på ca. 800 m og hadde en noe «snillere» trasé. Vinnertiden ble på nesten fem timer i den lange løypa og ca. tre timer og et kvarter i den korte.

Om kvelden var det bankett på hytta, hvor dødstrette, men tross alt svært fornøyde deltakere diskuterte dagens dyst. Og «Kjempesprekken» bar sitt navn med det rette. 15 av 55 startende brøt løpet. De sist fullførende brukte temmelig nøyaktig ni timer på ferden rundt Nordmarka og kom i mål akkurat tidsnok til å delta på banketten.

Løpet vil bli fulgt opp i årene som kommer, og vi håper OSI kan makte å skape et idrettsarrangement på hytta som kan bli like populært som Nordmarksløpet i 30-årene.

Kilde: «Studentenes friluftssentrum i Nordmarka, 1929 – 1979» (Andersen, Einar Skage og Oslostudentenes Idrettslag).

Resultatlisten fra 1978 finner du her